درب های اتوماتیک امروزه طرفداران بسیار زیادی را دارند و همه با نحوه عمکرد آنها آشنا هستند می توان گفت از اصلی ترین موارد در زمینه ساخت و ساز نیز می باشند. حرف از ساخت و ساز شد باید بگوییم که کارفرمایان و عوامل سازنده باید به هنگام ساخت و ساز به فکر امنیت و حفظ جان افرادی باشند که قرار است در این ساختمان ها سکونت داشته باشند به همین منظور باید تدابیر لازم برای حفظ امنیت ساکنین در دستور کار قرار گیرد. در واقع موضوع مورد توجه در این مقاله نیز درباره نحوه عملکرد درب های اتوماتیک در شرایط خاص و اضطراری مانند زلزله و آتش سوزی می باشد اما قبل از بررسی این موضوع لازم می دانیم پپیش درآمدی کوتاه بر درب های اتوماتیک و انواع آنها داشته باشیم.
به زبان ساده درب های اتوماتیک یا برقی درب هایی هستند که توسط سنسورهای حرکتی و ریموت ها باز وبسته می شوند. موتور، سنسور،تیغه، شیشه، بال و … از اجزای اصلی تشکیل دهنده درب های اتوماتیک هستند که قیمت های متفاوتی هم دارند معمولا عواملی مانند محل نصب درب، کیفیت و نوع قطعات درب و سایز درب در تعیین قیمت موثر هستند.
درب های اتوماتیک انواع مختلفی دارند مانند درب های اتوماتیک شیشه ای، کرکره ای، درب های اتوماتیک اضطراری و …
درب های اتماتیک شیشه ای را در مکان هایی مانند فروشگاه ها، مراکز خرید، فرودگاه ها و هتل ها به کرات دیده ایم که بسیار زیبا و شکیل هستند علاوه بر این کاریی بسیار خوبی هم دارند موجب تسهیل در ترددها می شوند.
درب ها اتوماتیک کرکره ای معمولا برای درب پارکینگ ها، انباری ها و…تعبیه می شوند تا میزان امنیت را برای محیط داخل محیا کنند در واقع این درب ها کارایی و وظیفه بیشتری برای حفاظت از محیط را بر عهده دارند. جنس تیغه درب های اتوماتیک کرکره ای هم با یکدیگر متفاوت می باشد. آلومینیومی که برای مناطق شرجی پرکاربرد می باشد، پلی کربناتی که شفاف و ضد خش هستند و مناسب برای صرافی و بانک ها و در نهایت تیغه گالوانیزه که در برابر حرارت بسیار مقاوم و با دوام می باشد.
درب اتوماتیک ضد حریق
درب اتوماتیک ضد حریق به درب هایی اطلاق می گردد که مانع از ورود آتش و دود ناشی از آن به فضای راه پله و دیگر قسمت ها شود. از خاصیت های این درب ها به میزان مقاوت بالایشان در برابر آتش می توان اشاره کرد که به مدت طولانی می توانند مانع گسترش حریق شوند و این امکان را برای آتش نشانان فراهم می آورد تا زمان بیشتری برای مهار آتش در اختیار داشته باشند. این درب ها تحت هر شرایطی باید به آسانی باز شوند چون به هنگام وقوع حادثه افراد زمان کافی برای تصمیم گیری را ندارند و معمولا دچار ترس و سردرگمی می شوند.
این درب ها قابلیت بسته شدن خودکار به هنگام آتشسوزی را دارا می باشند نکته مهم این می باشد که به هنگام وقوع حادثه افراد برای فرار می توانند این درب را به صورت دستی باز کنند و مجددا خود درب به صورت اتوماتیک بسته می شود تا مانع ورود آتش شود.
ساختار درب اتوماتیک ضد حریق طوری می باشد که دارای چهارچوب های فولادی می باشد که توان مقاومت حرارتی بالایی دارند و شیشه ها همگی عایق هستند. دستگیره های درب اتوماتیک ضد حریق طوری ساخته شده اند که در حرارت بالا نیز قابل استفاده برای افراد جهت باز شدن به صورت دستی را داشته باشند شایان ذکر می باشد که دورن این درب ها از پشم سنگ به صورت لایه ای و با ضخامت بسیار بالا استفاده شده است.
درب های اتوماتیک ضد حریق غیر قابل نفوذ در برابر گاز و دود ناشی از آتش می باشند و واشرهای موجود در لبه های درب و نوارهای حجیم شونده در زمان آتشسوزی میزان نفوذ ناپذیری درب را در برابر آتش دوچندان می کنند. سنسورهای حساس درب اتوماتیک در زمان حوادث سریعاً زنگ خطر را برای آگاهی افراد فعال کرده و عملکرد خود را تغییر میدهند. از دیگر ویژگی های درب های اتوماتیک ضد حریق می توان به ضد آب و طوبت بودن آن ها اشاره داشت .
درب های اتوماتیک ضد حریق در مراکز خرید، انبارهای کالا، بیمارستان ها، کارخانه ها و … مورد استفاده قرار می گیرند استفاده از این درب ها در بسیاری از کشورها به صورت قانون در ساخت و ساز درآمده است و سازندگان برج ها، ساختمان های تجاری، اداری و درمانی موظف هستند که برای مجموعه مورد ساخت درب های اتوماتیک ضد حریق تعبیه کنند.