برای معرفی هرچه بهتر تجهیزات و متعلقات درب اتوماتیک لازم می دانیم از تاثیر نیروی برق در زندگی امروزی هم کمی صحبت کنیم. اگر اطراف خود را به خوبی نگاه کنید مشاهده می کنید که ساده ترین ابزار هم امروزه با برق کار می کنند ساختمان ها و برج هایی که در شهر می بینید همه از تجهیزات برقی مانند آسانسور و درب اتوماتیک استفاده می کنند. برای مثال در زمان های قبل تر برای باز کردن درب منزل حتما شخص داخل منزل باید تا جلوی درب می رفت و خودش به صورت دستی آن را باز می کرد اما امروزه با فشار دادن کلیدی درب باز می شود همه این توضیحات اهمیت نیروی برق در زندگی ما را یادآور می شود. درب های اتوماتیک امروزه در شکل ها و طرح های مختلف با امنیت بالا و سیستم های گوناگونی عرضه می شوند که در ساختمان های شهر، ادارات، فروشگاه ها و فرودگاه ها همه انواع آن ها را مشاهده کرده ایم.
زندگی الکترونیکی و آشنایی با کاربرد درب اتوماتیک در ساختمان سازی
درب اتوماتیک از تجهیزات مهم در صنعت ساختمان سازی می باشد که نمونه اولیه این درب ها به نام درب پنوماتیک وارد بازار شد. البته درب پنوماتیک با نیروی باد کار می کند و به صورت اتوماتیک نمی باشد و ولی شروع ماجرا با ساخت و عرضه درب های پنوماتیک شروع شد و سپس با پیشرفت تکنولوژی این درب ها جای خود را به نمونه های اتوماتیکی و برقی داده اند. شاید در سال های اول نوآوری به وجود آمده در این درب ها، موجب شده بود از قیمت بالایی برخوردار باشند اما امروزه می بینیم که از رایج ترین تجهیزات ساختمانی می باشد و از نظر قیمتی طوری می باشند که همه می توانند آن را برای ساختمان خود تهیه کنند.
این محصول در کنار قیمت مناسب امنیت بالایی را برای مصرف کنندگان به ارمغان می آورد و قابلیت نصب انواع تجهیزات بر روی خود را دارند.
از اجزای اصلی درب اتوماتیک می توان به موارد زیر اشاره داشت :
موتور الکتریکی
برای درب های اتوماتیک معمولا از موتورهای الکتریکی تک فاز استفاد می شود که قابلیت چپگرد و راستگرد شدن را دارند. از موتورهای تک فاز با دو سیم پیچ مشابه استفاده می شود و با سری قرار گرفتن یک خازن با هر کدام از سیم پیچ ها می توان جهت حرکت موتور را تغییر داد. معمولا 4 سیم به صورت جداگانه از موتور خارج می شوند که یکی از این سیم ها به عنوان سیم اتصال به زمین می باشد و دو سیم دیگر به دو سر خازن وصل می شوند. یک سیم هم به صورت مشترک باقی می ماند. سیم های موتور در آخر همگی به ترمینال های مدار الکترونیکی وصل می شوند. موتور های الکتریکی درب اتوماتیک در توان های 50 تا 1000 وات با توجه به اندازه و وزن درب مورد استفاده قرار می گیرند. نکته مهم درخصوص موتور الکتریکی درب های اتوماتیک داغ شدن آنها در اثر باز و بسته شدن زیاد می باشد که این کار آسیب جدی به موتور وارد می کند پس باید این نکته را رعایت کنیم. در درب های اتوماتیک از یک موتور الکتریکی استفاده می شود مگر آنکه درب اتوماتیک از نوع دو لنگه باشد که در این صورت از دو موتور برای کارکرد بهتر آن استفاده می شود.
قسمت مکانیکی یا گیربکس
برای افزایش دادن نیروی موتور الکتریکی در درب های اتوماتیک از یک جعبه دنده استفاده می شود چون ممکن است نیروی خود موتور به تنهایی برای باز و بسته کردن درب کافی نباشد. نحوه انتقال نیرو پس از افزایش نیرو به کمک جعبه دنده نسبت به انواع درب اتوماتیک انتخاب می شود. برای مثال در درب های کشویی، نیرو به کمک چرخ دنده از محور محرک مکانیکی به دنده های شانه ای موجود در قسمت پایینی درب منتقل می شود. در درب های اتوماتیک یک تکه چرخان و درب هایی که به صورت عمودی باز و بسته می شوند، نیرو به کمک زنجیر منتقل می شود و در درب های تک لنگه و دو لنگه بازوها یا جک ها عمل باز و بسته شدن را انجام می دهند.
نکته : در بعضی از مدل های درب های اتوماتیک دو لنگه یا تک لنگه سیستم گیربکس به صورتی می باشد که متشکل از پیچ حلزونی و مهره متصل به آن می باشد که با چرخش پیچ و حرکت مهره درب باز و بسته می شود.
برد الکترونیکی درب اتوماتیک
محل نصب این قطعه معمولا با نظر خود نصاب درب اتوماتیک انجام می شود که برای تنظیم و کنترل حرکت درب اتوماتیک در زمان های خاص استفاده می شود. در درب های ریلی معمولا بُرد، بر روی خود دستگاه ریلی وصل می شود و در درب های اتوماتیک لولایی معمولا در درون جعبه و تابلویی در کنار درب نصب می شود.
بُرد اصلی شامل قسمت های زیر می باشد :
• ترانس تغذیه
• کارت رادیویی
• دیپ سوئیچ
• رله ها
• ولوم های تنظیم کننده
• فیوزها
• ترمینال های اتصالی
• کلیدها جهت تنظیم سیستم
تجهیزت ایمنی درب اتوماتیک
وظیفه اصلی تجهیزات ایمنی این است که باز و بسته شدن درب را هشدار دهد و در زمان تردد وسایل نقلیه یا انسان توسط حسگرها حرکت درب را متوقف سازد.
از انواع تجهیزات ایمنی درب اتوماتیک می توان به موارد زیر اشاره کرد :
• حسگرهای مادون قرمز درب اتوماتیک
• قفل برقی درب اتوماتیک
• ریموت کنترل
• خلاص کن درب اتوماتیک که در زمان خرابی درب و قطعی برق بسیار کارآمد می باشد
• لامپهای نشانگر درب اتوماتیک مانند لامپ چشمک زن، لامپ هشدار باز بودن درب و لامپ روشنایی بخش به اطراف درب اتوماتیک